Ιουλία Βασιλέα Παχνιώτου

Ιουλία Βασιλέα Παχνιώτου

Η Ιουλία Βασιλέα Παχνιώτου γεννήθηκε στη Βάσα Κοιλανίου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε όλες τις βαθμίδες σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης». Ίδρυσε τη Στέγη Αρχαίων Ελληνικών στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.

Είναι μέλος της «Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου», μέλος της «Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ», μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», μέλος της «Ένωσης Μικρασιατών» Κύπρου, Βοηθός Γραμματέας του «Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου», υπεύθυνη του Λογοτεχνικού τμήματος του «Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού», Οργανωτικός Γραμματέας του «Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Βάσας Κοιλανίου».

Το 1999 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Στίγματα» και το 2012 την ποιητική συλλογή «Αποστάγματα». Ποιήματά της περιλαμβάνονται σε Ελληνικές και Κυπριακές ανθολογίες. Μερικά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και κάποια έχουν μελοποιηθεί.
Το 2017 εξέδωσε το βιβλίο «Λημέρια-Κρησφύγετα Αγώνα 1955-59» και το 2020 το Μυθιστόρημα «Μια φορά…Αλλιώς».

Εξακολουθεί να ασχολείται με έρευνα για τα Λημέρια και τα Κρησφύγετα του Αγώνα 1955-59 στους τομείς Πάφου και Κερύνειας.

Το2019 στον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π. Καβάφης» τιμήθηκε με το «5ο Βραβείο Ποίησης» από την International Art Αcademy & Society για την ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Περιαγωγή», η οποία εξασφάλισε επίσης το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΣΧΥΛΟΣ».

Στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2019 της International Art Αcademy & Society το βιβλίο της «Λημέρια-Κρησφύγετα Αγώνα 1955-59» εξασφάλισε το «Βραβείο Δοκιμίου Χρονογραφίας 2019».

Το μυθιστόρημα « Μια φορά…αλλιώς» και το βιβλίο «Λημέρια-Κρησφύγετα Αγώνα 1955-59» αξιολογήθηκαν ως βιβλία χρονιάς από τον ΕΠΟΚ.

Το βιβλίο «Λημέρια-Κρησφύγετα Αγώνα 1955-59 στην Αθήνα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «Παρ’ ημιν», στη Χαριλάου Τρικούπη, στη Λευκωσία και τα δύο βιβλία διατίθενται στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου και στη Λεμεσό στο βιβλιοπωλείο Κυριάκου. Μπορούν επίσης να παραγγελθούν από τη συγγραφέα στο τηλέφωνο 99696312.