Φίλιππος Στυλιανού

Φίλιππος Στυλιανού

Λευκωσία

Είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην ορεινή Λεμεσό, αλλά μεγάλωσε στη Λευκωσία και στο Λονδίνο. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις (ΒΑ Hons, Dipl (Merit)) και έτυχε δημοσιογραφικών υποτροφιών στο πάλαι ποτέ Δυτικό Βερολίνο και στο Παρίσι. Είναι κάτοχος μεταφραστικού διπλώματος (Αγγλικά) του London Institute of Linguists.

Υπηρέτησε την έντυπη δημοσιογραφία, έχοντας εργασθεί μέχρι τον βαθμό του αρχισυντάκτη και διευθυντή σύνταξης σε κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του αγγλόφωνου τύπου.

Παρά την κύρια επίδοσή στο πολιτικό και διεθνές ρεπορτάζ, αφιέρωνε πάντοτε χρόνο σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα όπως παρουσίαση και κριτική βιβλίων, θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Τον Αύγουστο 2007 κάλυψε αποκλειστικά την συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με το έργο του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» ως απεσταλμένος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Εξ επαγγέλματος, είχε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα ελευθεροτυπίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία εκάλυπτε συστηματικά με άρθρα, αναλύσεις και συνεντεύξεις. Τον Οκτώβριο 2015 ήταν εκ των ομιλητών στη διάσκεψη Speak Up Conference που διοργάνωσε η Transparency International στη Λευκωσία. Τον Ιούνιο 2006 συμμετείχε ως προσκεκλημένος σε σεμινάριο της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίοιυ στις Βρυξέλλες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • «Το Ημερολόγιο ενός Μικρού ‘Τρομοκράτη’», αυτοβιογραφικό δοκίμιο, Λευκωσία 1993, (μερική συμπερίληψη στο Ανθολόγιο κειμένων ΕΟΚΑ από το ΣΙΜΑΕ).
  • «Πολιτικές τοιχογραφίες της Κύπρου 1955-1981», Λευκωσία 1981
  • «Οι Τοίχοι Γράφουν Ιστορία - Συνθήματα, Ζωγραφιές και Γκραφίτι στην Κύπρο, 1892-2012», Εκδ. Αιγαίο 2012.
  • «Το Μαγεμένο Αμπέλι – Ταξίδι στο Χρόνο με τον Θεό Διόνυσο» Εκδ. Φυλλίς, 2018 (Βραχεία λίστα Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων).
  • «Ποιητική Συλλογή Αντίστροφη Μέτρηση» Έκδοση 1977.
  • Πληθώρα ταξειδιωτικών εντυπώσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό στον ελληνόφωνο και αγλόφωνο τύπο.
  • Pedieos, The river of Nicosia
  • Cyprus Travel Writers & Journalists Society
  • Tochni: Of faith and stone

Πρόσφατα έγινε μέλος του επαναδραστηριοποιημένου Παγκυπρίου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, καθώς και άλλων επαγγελματικών και πολιτιστικών συνδέσμων.

Pedieos, The river of Nicosia

Cyprus Travel Writers & Journalists Society

Tochni: Of faith and stone

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: Stylfil14@cytanet.com.cy

Τηλέφωνο: 99 599 117