Δημήτρης Γκότσης

Δημήτρης Γκότσης

Το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ αποχαιρετά τον Δημήτρη Γκότση.

Ο Δημήτρης Γκότσης κίνησε για το φως στις 21 Απριλίου 2021. Όλη του η επίγεια ζωή υπήρξε ένα ταξίδι μέσα στις τέχνες και στις επιστήμες. Γεννημένος το 1945 στη Θεσσαλονίκη από γονείς μουσικούς, μυήθηκε στη μουσική τέχνη κατακτώντας τη φωνητική μουσική μόρφωση. Εισχώρησε στη σφαίρα των θετικών επιστημών σπουδάζοντας Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην τότε δυτική Γερμανία ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευσή του και εκεί εργάστηκε για πολλά χρόνια.

Στα 44 του χρόνια διεισδύει στην τέχνη του Λόγου κατακτώντας την με το ταλέντο του. Ποιήματά του ανθολογήθηκαν στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Φινλανδικά, Βουλγαρικά και Περσικά. Ποιήματά του που έγραψε στη Γερμανική συμπεριλήφθηκαν σε γερμανικές ποιητικές ανθολογίες στο Μόναχο και στο Κίελο. Εξέδωσε δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο και πολυάριθμα άρθρα για τον Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Δημήτρη Παπαδίτσα, Νικηφόρο Βρεττάκο, Τάκη Βαρβιτσιώτη, Χρήστο Μαλεβίτση κ.ά. Έγραψε τρία θεατρικά έργα και ποίηση πάνω στη μουσική κλασσικών χορωδιακών έργων. Έχει μεταφράσει πολλούς γερμανόφωνους ποιητές. Τιμήθηκε το 1995 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έργο του «Αυλή του Πάσχα – άσματα για τα Φυλακισμένα Μνήματα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου, μέλος του ΠΕΝ Κύπρου και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας.

Το 1986 εγκαταστάθηκε στην Πάφο, όπου μέχρι το 1999 εργάστηκε ως γιατρός και έπειτα ως ελεύθερος συγγραφέας και μεταφραστής. Η παλιά αγάπη του για τη μουσική φωνητική δεν έμεινε αναξιοποίητη. Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας σε θέματα μετάφρασης λιμπρέτων, ποιητικής και αισθητικής της φωνητικής μουσικής, και ιδιαίτερα Ορατορίου και Λήντερ.