Κλαίρη Αγγελίδου

Κλαίρη Αγγελίδου

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΝΘΗ

Από τη δρα Μαρία Μιχαηλίδου

Η Κλαίρη Αγγελίδου έκλεισε τον κύκλο της ζωής της αφήνοντας ζωηρό και ανεξίτηλο το αποτύπωμα του περάσματός της, μετά από τον μακρύ, ευδόκιμο και από κάθε άποψη καταξιωμένο βίο της. Έφυγε με την επίγνωση πως έπραξε ό,τι της ήταν δυνατόν να πράξει στον πνευματικό και στον εθνικό στίβο, και πλήρης από την ανταπόδοση αγάπης και εκτίμησης από όλον τον περίγυρό της – οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής.

Παραθέτω ένα πολύ ενδεικτικό βιογραφικό σημείωμα, από την τεράστια σε γεγονότα και πράξεις, ζωή της, καθώς και το πλήρες εργογραφικό της σημείωμα, όπως έχει αναγραφεί στο έσχατο εκδοθέν βιβλίο της, «Μαρμαρυγή», το 2017.

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Κλαίρη Αγγελίδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Γεννήθηκε το 1932. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της το 1951, σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 παντρεύτηκε τον Νίκο Αγγελίδη, φιλόλογο, δικηγόρο, μέλος
της Βουλής των Αντιπροσώπων και αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, από το 1956 μέχρι και το 1991, οπόταν και εξελέγη Βουλευτής. Από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Έχει τρία παιδιά, τον Άγγελο, τον Χρίστο και τον Τεύκρο.

Η Κλαίρη Αγγελίδου είναι μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έχει λάβει πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αγγλία και τη Γαλλία. Έλαβε το Β΄ Βραβείο Ευρωπαϊκού Εθελοντισμού, Στρασβούργο
2010.

Ανάμεσα σε άλλα είναι επίτιμο μέλος της Λέσχης Λάϊονς Αρσινόη Αμμοχώστου, της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης (Συμβούλιο Κύπρου, Βραβείο για τις γυναίκες της Ευρώπης) και μέλος πολλών άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Επιπρόσθετα, Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μiddlsex του Λονδίνου.

Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με διακρίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον ελλαδικό και κυπριακό τύπο και έχουν ανθολογηθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Μεταφράσεις τους έγιναν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Βουλγαρικά, Αραβικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ρουμανικά και Αλβανικά.

Είναι πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου από το 1987, είναι επίσης πρόεδρος Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού από το 2014.

Εργογραφία:

Ποιητικές Συλλογές:

  • «Ποιήματα», Τυπογραφεία «Μάχη» 1967
  • «Του ξεριζωμού», Τυπογραφεία Ζαβαλλή 1975
  • «Νόστιμον Ήμαρ», Τυπογραφεία Ζαβαλλή 1982
  • «Εν Δήμω Αμαθούντος», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1988
  • «Πενταδάκτυλος ο Γιος μου», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1991
  • «Πενταδάκτυλος ο Γιος μου» (Ελληνικά & Αγγλικά), Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1994
  • «Πότνια Άλς», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1998
  • «Αλίανθος», Λευκωσία, Εκδόσεις Αρλό 2001
  • «The venerable Lady the Sea», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 2001

    Μεταφράστηκε στα Γαλλικά το 2011, με τίτλος «Brises de Salamine» (εκδόσεις Benevent) και βραβεύτηκε από την Εταιρεία Γαλλίας Apple και από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Γραμμάτων Παρισίων, με χρυσό μετάλλιο.

  • «ΧΟΕΣ», Λευκωσία, Εκδόσεις Εν Τύποις 2005
  • «Έσοπτρον ψυχής», Αθήνα, Εκδόσεις Αρμός 2007
  • «The mirror of soul», Εδιμβούργο, Εκδόσεις Dionysia Press 2010
  • «Αμφορείς της μνήμης», Λευκωσία, Εκδόσεις Αιγαίο 2011
  • «Λιτανεία», Αθήνα, Εκδόσεις Ιωλκός 2012
  • «Μαρμαρυγή», Εκδόσεις Εν Τύποις 2017

Πεζά

  • «Ο Δρόμος», Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997
  • «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο, Βίοι Παράλληλοι» Λευκωσία, Εκδόσεις Εν Τύποις 2001
  • «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο, Βίοι Παράλληλοι» Β΄ Έκδοση, Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία 2003
  • «The street», Εδιμβούργο, Εκδόσεις Dionysia Press 2003
  • «Μa rue a Famagouste – ville. Fantome de Chypre», Λυών, Εκδόσεις Kallimages 2013 Α΄ Βραβείο Εταιρείας Apple Γαλλίας
  • «Κωδικός Αταλάντη», Αθήνα, Εκδόσεις Διόπτρα 2009

Μελέτες

  • «Ελένη Χατζηπέτρου. Μια ζωή στην Εκπαίδευση», Εκδόσεις ΕΦΣΑ
  • «Robert Tristram Coffin», Εκδόσεις ΕΦΣΑ
  • «Η προσφορά της Γυναίκας στον απελευθερωτικό Αγώνα 1955-59», Εκδόσεις Αιγαίο 2012

Η ποιήτρια Κλαίρη Αγγελίδου στον πρόλογο της στο τελευταίο της βιβλίο «Μαρμαρυγή» κλείνει με ένα δοξαστικό στην αξία της ποίησης, έτσι:

«Στα χρόνια της κρίσης, της αβεβαιότητας και αμφιβολίας, του καταποντισμού των οραμάτων, η ποίηση είναι μια Μαρμαρυγή, που φωτίζει το δρόμο, ένα φτερούγισμα πουλιού στο γαλανό ουρανό, που καθοδηγεί, αρτεσιανό νερό πηγής, που δροσίζει κάθε πνευματικό οδοιπόρο.

Η ποίηση γαληνεύει. Δίνει τη δυνατότητα στη σκέψη, να πάει πέρα από την ευτέλεια, σε άλλους ουρανούς, σε άλλους δρόμους.

Η ποίηση οδηγεί στο φως της επίγνωσης, οχυρώνει συναισθηματικά τον ανθρωπο, για να μπορέσει να διαβεί τις Συμπληγάδες της μικρότητας, ανώδυνα.

Μια μαρμαρυγή η ΠΟΙΗΣΗ!»

Θα ήθελα να συμπληρώσω τον αποχαιρετισμό μου σ’ αυτήν τη σπουδαία γυναίκα με τα «Λίγα λόγια αγάπης και εκτίμησης προς την κυρία Κλαίρη Αγγελίδου, στην τιμητική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στη Λεμεσό, στις 6 Απριλίου 2018» εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε προσωπικό επίπεδο.

«Είναι παραδεκτό από όλους, πως όσο πιο κοντά αισθάνεσαι ένα πρόσωπο, τόσο πιο δύσκολο είναι να εκφράσεις προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού προς αυτό. Η κυρία Κλαίρη Αγγελίδου έχει καταφέρει να είναι σεβαστή και αγαπητή από όλους τους συναδέλφους, συναγωνιστές, συνεργάτες και συνοδοιπόρους της τόσο στο εθνικό, στο εκπαιδευτικό, στο διοικητικό, στο πολιτικό όσο και στο λογοτεχνικό και ευρύτερα πνευματικό πεδίο. Φλογερή αγωνίστρια, μαχόμενος άνθρωπος, άξια μητέρα, ευπαίδευτη εκπαιδευτικός, επιτυχημένη υπουργός – στο νευραλγικό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έγινε και Πολιτισμού, χάριν σε εκείνην – ενεργή εθελόντρια σε όλη τη ζωή της, βαθυστόχαστη ποιήτρια, με μια φράση: είναι μια ολοκληρωμένη φωτεινή προσωπικότητα.

Σε προσωπικό επίπεδο συνεργαστήκαμε πολλές φορές και θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω – τηλεγραφικά – μερικές τέτοιες στιγμές ή χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες με έχει σκλαβώσει με την ευγένεια και τη φιλικότητά της.

Θυμάμαι, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της ως Υπουργού, το 1992, χωρίς να τη γνωρίζω ακόμα, στο σχολείο που εργαζόμουν η πρώτη μου εκτίμηση ήταν, ότι με τη συγκεκριμένη υπουργό «Θα δουν άσπρη μέρα οι λογοτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού». Και δεν έπεσα έξω στη σκέψη μου αυτή, γιατί ευθύς αμέσως με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων της, εξήγγειλε τη νέα ονομασία του Υπουργείου Παιδείας, ως Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και προσπάθησε παντοιοτρόπως να αγκαλιάσει όλες τις εκφάνσεις του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.

Την ίδια χρονιά, είχε εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο, στο οποίο αναγγελλόταν η πρόθεσή μου, να δοθεί όλο το προϊόν των πωλήσεών του για την ανέγερση σχολείου στη Βόρεια Ήπειρο. Ο κόσμος μας ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένος τότε με το θέμα και το βιβλίο εξαντλήθηκε σε λίγους μήνες, συγκεντρώνοντας ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παρεδόθη στην Υπουργό το 1993. Έτσι έγινε η γνωριμία μας από κοντά, αρχίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια συνεχή συνεργασία, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικό κάθε φορά στόχο δράσης.

Στο διάστημα 1994 – 1996, κατά το οποίο ήμουν στην Αθήνα μετεκπαιδευόμενη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, ένιωθα πολλές φορές το ενδιαφέρον και τη στοργική ματιά της, όταν είχαμε ευκαιρία να συναντηθούμε. Το 1998 η κα Αγγελίδου είχε την πολύ όμορφη ιδέα να ιδρύσει το Παιδικό Μουσείο Κύπρου και από την πρώτη ημέρα έως σήμερα, που είναι η Επίτιμη Πρόεδρος του Σωματείου μας, είμαι κοντά στην ιδέα αυτή και κοντά της, ώσπου να υλοποιηθεί το όραμά της αυτό.

Την ίδια χρονιά – 1998 – ιδρύθηκε ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, στον οποίο είμαι πρόεδρος. Σε όλα αυτά τα χρόνια δεν αρνήθηκε ποτέ να προσφέρει με την παρουσία, τις ομιλίες και τις συμβουλές της προς εμάς, στο πολύ γεμάτο πολιτιστικό μας πρόγραμμα. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε παρουσιάσει τα βιβλία της, την έχουμε τιμήσει για το εθνικό και λογοτεχνικό της έργο, στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας. Εκείνη έχει αναλάβει ως κύρια ομιλήτρια στη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, στην Ημέρα Οικογένειας, αφού υπήρξε και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οικογένειας και στον εορτασμό των δεκαπεντάχρονων του Ομίλου με το εξαίρετο θέμα: ο πολιτιστικός εθελοντισμός.

Για το Λύκειο Ελληνίδων έχουμε, επίσης, συνεργαστεί τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, όποτε με είχε προσκαλέσει το Δ.Σ. του Λ.Ε.Α. ως ομιλήτρια.

Το 2010 εξεδόθη από τις εκδόσεις ΠΑΡΓΑ η Ανθολογία με τίτλο «Της θαλασσοφίλητης Αμμοχώστου Ποιητές», όπου ανθολόγοι ήσαν η κα Κλαίρη Αγγελίδου, ο κ. Γιώργος Κιτρομηλίδης και η γράφουσα. Στην Ανθολογία αυτή υπάρχουν ποιήματα 41 ποιητών μας, οι οποίοι κατάγονται από την Αμμόχωστο, με σύντομο βιογραφικό και εργογραφικό σημείωμα και ανθολόγηση έως πέντε ποιημάτων από τον κάθε ποιητή. Η στενή συνεργασία μας και η συνεχής έρευνα, η οποία κράτησε τρία χρόνια μού άφησε υπέροχα συναισθήματα.

Τι να πει κανείς για μια τόσο εκλεκτή και καταξιωμένη προσωπικότητα, η οποία συγκεντρώνει τόσα πνευματικά τάλαντα και άλλα τόσα ψυχικά χαρίσματα; Στο σύντομο αυτό σημείωμά μου θα μπορούσα μόνο να συνοψίσω και να στριμώξω όσο μου είναι δυνατόν, τα προσόντα, τα οποία την κοσμούν και τη χαρακτηρίζουν, στα ακόλουθα: τη χαρακτηρίζει, λοιπόν, η ευγένεια, η ηπιότητα η διαλλακτικότητα, η προσφορά, το δόσιμο, ο εθελοντισμός, η συμμετοχή στα κοινά, η σταθερότητα στις ηθικές και πνευματικές αξίες, η αγωνιστικότητα, η συνεχής καλλιέργεια και η ενημερότητα, η εργατικότητα, η μεθοδικότητα και η φιλική συμπεριφορά.

Προσωπικά, έχω μάθει και έχω εισπράξει πολλά και ωφέλιμα από τη γνωριμία μας και νιώθω ευγνώμων για τη συνεργασία μας και τη φιλία, την οποία, αφειδώλευτα χάρισε στην ταπεινότητά μου.

Με τις ευχαριστίες μου και την ευχή για υγεία, μακροζωία, δημιουργικότητα και οικογενειακή ευτυχία, στέλνω το παρόν σημείωμα, ευχόμενη επίσης από καρδιάς να ευοδωθεί η προσπάθεια του Δ.Σ. του Λ.Ε.Α. να τιμηθεί η άξια Πρόεδρός του Κλαίρη Αγγελίδου».

Σεβαστή και αγαπημένη φίλη, Κλαίρη Αγγελίδου, αιωνία, ας είναι η μνήμη σου.