Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ

Παρουσίαση Λογοτεχνικών Πορτρέτων της αείμνηστης λογοτέχνιδος Μυρτούς Αζίνα Χρονίδη και της ποιήτριας Δρος Νάντιας Στυλιανού.

Με βαθιά συγκίνηση διοργανώνει την παρουσίαση των Λογοτεχνικών Πορτρέτων της αείμνηστης λογοτέχνιδος Μυρτούς Αζίνα Χρονίδη και της ποιήτριας  Δρος Νάντιας Στυλιανού το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Οργάνωσης Συγγραφέων ΠΕΝ την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα, Κοραή 1, έναντι Αρχιεπισκοπής.

Τα λογοτεχνικά πορτρέτα εκδόθηκαν όσο η τόσο αγαπητή σε όλους και όλες Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη ήταν ακόμη ανάμεσά μας και λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η παρουσίασή τους. Η εκδήλωση αυτή θα τιμήσει δύο ταλαντούχες και πολύ σημαντικές λογοτέχνιδες της Κύπρου, ενώ για τη συγγραφέα Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη η διοργάνωση θα είναι και μια τελετή μνημοσύνης. Το πορτρέτο της Δρος Νάντιας Στυλιανού έγραψε η ποιήτρια και πεζογράφος Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου η οποία και θα μιλήσει στην εκδήλωση, ενώ η ίδια η ποιήτρια θα απαγγείλει ποιήματά της. Το πορτρέτο της Μυρτούς Αζίνα Χρονίδη έγραψε ο φιλόλογος ερευνητής Λευτέρης Παπαλεοντίου και για το πεζογραφικό της έργο θα μιλήσει η συγγραφέας Αγγέλα Χριστοφίδου, ενώ θα αναγνώσουν αποσπάσματα του έργου της ο γιος της, ποιητής Αλέξανδρος Χρονίδης και η συγγραφέας Εύα Κουρσουμπά. Χαιρετισμό – αποτίμηση θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, συγγραφέας.

Η έκδοση μιας σειράς Λογοτεχνικών Πορτρέτων διακεκριμένων Κυπρίων λογοτεχνών στην αγγλική, ήταν αποτέλεσμα γόνιμης σκέψης και σχεδιασμού που εκκίνησε με την ίδρυση του ΠΕΝ Κύπρου και τη σύσταση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όσων ακολούθησαν μέχρι το 1992, όταν υλοποιήθηκε αυτή η φιλόδοξη ιδέα. Το 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΝ Κύπρου, μετά από ώριμη σκέψη και διάλογο αποφάσισε να ενώσει τα Λογοτεχνικά Πορτρέτα με το νέο περιοδικό Cyprus PEN Review, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ένωση των εκδόσεων αυτών εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη δυνατή προώθηση των λογοτεχνών μας και των αξιόλογων έργων τους στο εξωτερικό, αφού σε πρακτικό επίπεδο καθιστά την κυκλοφορία τους πιο εύκολη και γρήγορη.

Η Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Δεκεμβρίου 1961. Κατά τη φοίτησή της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ξεχώρισε με την ποίηση και τα διηγήματά της για τα οποία τιμήθηκε με βραβεία,  ενώ ήδη στην εφηβική ηλικία των δεκαπέντε ετών παρουσίασε το αυτοβιογραφικό έργο «Ημερολόγιο 1974» (1977). Το 1987 εκδίδει το βιβλίο «Παθολογία» και το 2001 το αφήγημα «Ραχήλ».  Το 2010 το βιβλίο της «Το Πείραμα» (2009) τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το αφήγημά της «Το κουμπί» («Ραχήλ», 2001) περιλαμβάνεται στη διδακτέα  ύλη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στο βιβλίο «Ο λόγος ανάγκη της ψυχής», κείμενα λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Συχνά η λογοτεχνική της συγκομιδή παρουσιαζόταν σε λογοτεχνικά περιοδικά και η γραφή της κοσμεί δύο κρατικές ανθολογίες. Ενώ από παιδί σχεδόν ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο της στη λογοτεχνία, επέλεξε την ιατρική για τις σπουδές της, ολοκληρώνοντας με επιτυχία πρώτα τη φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο Φρειδερίκου Γουλιέλμου της Βόννης στη Δυτική Γερμανία, την ειδίκευσή της στην οικογενειακή ιατρική έπειτα και τέλος το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Μετά από πολύχρονη προσφορά ως γιατρός, από το 2007 ανέλαβε  διοικητική θέση στο Υπουργείο Υγείας ως Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, για τον συντονισμό θεμάτων Δημόσιας Υγείας. Διετέλεσε και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας ΦΩΝΗ, και εργάστηκε για τις αξίες και τους αγώνες του Συμβουλίου, για την ίδρυσή του και ως μέλος από το 2018, όταν καταρτίστηκε και το πρώτο Συμβούλιο, μέσα από τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας το 2017. Εργάστηκε και ως Συντονίστρια Τεχνικής Επιτροπής Ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Στις 4 Αυγούστου 2021 κίνησε για το ταξίδι της προς το φως. Το λογοτεχνικό έργο που αφήνει πίσω της αποτελεί σημαντικότατο πνευματικό πλούτο της Κύπρου που μέρος του ήδη ταξίδεψε για να συναντήσει αναγνώστες σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νάντια Στυλιανού είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ. και μεταδιδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστρακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2011 διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Διευθύνει τον Τομέα των Γραμμάτων ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Το 2018 έως το 2020 διορίστηκε Μορφωτική Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα όπου διοργάνωσε πλείστες διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις φέρνοντας πιο κοντά την Αθήνα και την Κύπρο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της συγκριτικής φιλολογίας, της νεοελληνικής φιλολογίας, της μυθοκριτικής, της μεταμοντέρνας θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας. Πρόσφατα άρθρα της, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των Οδυσσέα Ελύτη,  Νίκου Εγγονόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Άγγελου Σικελιανού υιοθετούν συγκριτικολογικά θεωρητικά πλαίσια και έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά περιοδικά.  Το 2015 κυκλοφόρησε η μονογραφία της ” Πλοίο διαρκείας η χώρα μου “- η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου του Μονπελιέ. Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία ” Οδυσσέας Ελύτης – Ρενέ Σαρ μια πολιτισμική σπουδή στην ποιητική της Μεσογείου”, εκδόσεις Μελάνι, 2021 (πρώτο κρατικό βραβείο μελέτης 2022), “΄Οταν οι Άγγελοι ζωγραφίζουν τη γη – ερμηνευτικά ζητήματα”, εκδόσεις Νίκας, Αθήνα, 2022.  Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές  συλλογές: «Γαλαξίες», ( πρώτο κρατικό βραβείο νέου λογοτέχνη) «Λευκοθέα», «Το σκοτεινό γοβάκι», «Ο χορευτής και ο γητευτής». Το βιβλίο της «Το σκοτεινό γοβάκι» εκδόθηκε στα αγγλικά, εκδόσεις Το ροδακιό 2018 σε μετάφραση Ντεηβιντ Κόνολυ. Στην πεζογραφία εξέδωσε το βιβλίο «Το Κόκκινο Δωμάτιο» ( πρώτο κρατικό βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας).