Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ

Το ΠΕΝ Κύπρου διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Χρίστο Αρτεμίδη

Εκδήλωση για να τιμήσει τον ποιητή Χρίστο Αρτεμίδη με παρουσίαση  των τελευταίων ποιητικών του συλλογών «Γυρισμός», «Τα Χελιδόνια» και «Το Βουνό» διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα, Κοραή 1, έναντι Αρχιεπισκοπής.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει με εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, συγγραφέας. Για τις ποιητικές συλλογές του Χρίστου Αρτεμίδη θα μιλήσει η Αγγέλα Χριστοφίδου και ποιήματά του θα απαγγείλουν ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Κουκίδης και η ομιλήτρια. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον ποιητή.

Ο Χρίστος Αρτεμίδης σπούδασε νομικά στο Λονδίνο, στο Lincoln’s Inn. Άσκησε τη δικηγορία κατά τη διάρκεια της οποίας διετέλεσε γραμματέας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και το 1972 διορίστηκε δικαστής. Το 1988 διορίστηκε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι  το 2008 που αφυπηρέτησε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισκέφθηκε ως φιλοξενούμενος πολλές χώρες για να παραστεί σε συνέδρια, σεμινάρια ή επίσκεψη γνωριμίας. Το ίδιο συνέβη και αντιστρόφως, με επισκέψεις νομικών, δικαστικών στην Κύπρο. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από νεαρής ηλικίας. Άρχισε να δημοσιεύει έργα του, κυρίως ποίηση από το 1983, με το έργο «Παρατηρήσεις», που πήρε το βραβείο της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, «Παρατηρήσεις», 1983, «Μετάθεση», 1985, «Παύση», 1990, «Από το ψαλτήρι», 2003,  «Κρότοι», 2011, «Συνεπιβάτες», 2011, «Προ-τελευταία Αναφορά», «Η Πόλις», 2017, «Οι Ασήμαντοι», 2017, «Γυρισμός», 2018΄«Η Πεταλούδα της Νύχτας», 2020, «Τα Χελιδόνια», 2021, «Το Βουνό», 2022 και τα πεζογραφήματα «Η Ερμηνεία», 1995 και «Οι Συνάδελφοι», 2021. Η ποιητική του συλλογή «Μετάθεση», βραβεύτηκε με έπαινο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο μονόλογος «Η Ερμηνεία» παρουσιάστηκε σε θεατρικό αναλόγιο που ερμήνευσε ο ηθοποιός Φώτος Φωτιάδης, μεταφράστηκε στα αγγλικά και παρουσιάστηκε από το Θέατρο Τέχνης (Οργανισμός Κυπρίων Αγγλίας), στο Λονδίνο. Εκτός από τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα ο Χρίστος Αρτεμίδης ασχολείται ερασιτεχνικά και με τη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις, τα έσοδα από τις οποίες δίδονταν πάντα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.