Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου

Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου

Ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας και ερευνήτρια. Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο Royal Society of Arts (UK) και πήρε το δίπλωμά της με διάκριση στη διδασκαλία. Παρακολούθησε επί σειράν ετών μαθήματα μουσικής και πιάνου.

Ως εκπαιδευτικός, υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ως ερευνήτρια, συγγραφέας, ανθολόγος και επιμελήτρια εκδόσεων. Διετέλεσε μέλος Συντακτικών Επιτροπών σε Ανθολογίες και άλλες εκδόσεις. Υπηρέτησε, επίσης, ως Σύμβουλος Καθηγήτρια. Το 2001 ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο Literatura et Artes, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα.

Γράφει ποίηση, μικρά διηγήματα, θέατρο, βιβλία για παιδιά και μονογραφίες. Έχει εκδώσει 30 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έτυχε αναγνώρισης και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, στο σύνολό του και κεχωρισμένως, στην πατρίδα της και διεθνώς, ενώ βραβεύτηκε επανειλημμένα για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από κρατικούς, εκπαιδευτικούς και πνευματικούς φορείς, όπως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Εστία Νέας Σμύρνης, Διεθνές Βραβείο Jean Monnet, Nosside Poetry World Award, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και από πολλές Δημοτικές Αρχές στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Έργα της μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και εκδόθηκαν σε αυτοτελείς εκδόσεις, ενώ άλλα δημοσιεύθηκαν σε ξένα έγκριτα περιοδικά και ανθολογίες. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τόσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο και στη σκηνή και σε ανοιχτό αμφιθέατρο.

Ασχολείται, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίου, όπου και διακρίθηκε.

Έργα: Ποίηση: Ποιήματα(1974),Τα τραγούδια της μητέρας μου(1983), Του νησιού μου (1984), Στις διαστάσεις των χρωμάτων(1990), Τρεις ποιητικές συνθέσεις για την Κύπρο(1992), Γρηγορείτε (1992), Μνήμες αναδυόμενες (Μελοποιημένα ποιήματά της από τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη,1993) Κίτρινες Κορδέλες (1998) Εποχές με Χαϊκού (2003), Το βάρος της βροχής (2011), Modus Vivendi (2015), Χωρίς Παραλήπτη (2018), Τικ-Τοκ Κλιπ-Κλοπ Φλιπ Φλοπ (2019) και Αγώνας Δρόμου (2020).
Πεζογραφία: Στα Μετόπισθεν ( Διηγήματα, 2001) και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Βιβλία για παιδιά: Η πιο ωραία γλώσσα (1983) Μπλουμ (1998), Οι μοντέρνες γιαγιάδες κάνουν επανάσταση,(2019) Η πεταλούδα που έχασε το δρόμο της(2019) Η γιαγιά μου η ξεχασιάρα (2019) Στην αγκαλιά του παππού (2020).
Θέατρο: Αίθουσα Αναμονής (2003). Την άλλη φορά (ανέκδοτο), Κίτρινες Κορδέλες (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της) Πριτς!(ανέκδοτο).
Σενάρια και Σύνθετα έργα: Μοιρασμένη Λευκωσία, έργο για Λαϊκό Ορατόριο(1995), Της νήσου Κύπρου Κωπηλάται(2010), έργο για Λαϊκό Ορατόριο.
Λευκώματα:

  1. Έφεδρος Ανθυπίλαρχος Δημήτρης Σταύρου-Ο δικός μας Μήτσιος (2016)
  2. Δεκανέας Ιωάννης Σ. Ιωαννίδης-Ένας Κύπριος του Αμερικανικού Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-Ο δικός μας Γιάννης(2018)

Ανθολογίες:

  1. Ανθολόγιο Κειμένων για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 (μαζί με τον Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη) (1998), Έκδοση ΣΙΜΑΕ Υπουργείου Παιδείας και
    Πολιτισμού Κύπρου

  2. Ανθολογία του Δάσους (μαζί με 4 άλλους συνεργάτες),(1998)Έκδοση Τμήματος Δασών, Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
  3. Ξενιτειά (2003), Έκδοση Γραφείου Προεδρικού Επιτρόπου, μακαριστού Μανώλη Χριστοφίδη
  4. ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (Λογοτεχνικά):
    Η Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου πήρε βραβεία και διακρίσεις από τους πιο κάτω φορείς:

    • Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (για την ποιητική της συλλογή "Ποιήματα",1974)
    • ΣΙΜΑΕ, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (Για όλα τα έργα της, ποιητικά και πεζά, με θέμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-59)
    • Παγκόσμιο Βραβείο Jean Monnet για το ποιητικό της έργο "Κίτρινες Κορδέλες" με θέμα τους αγνοουμένους της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το 1974- Μετάφραση στα Iταλικά: Michele Iannelli) Premio Letterario Internazionale Jean Monnet
    • The University of Bristol Hellenic Society (για το ποιητικό της έργο "Τρεις Ποιητικές Συνθέσεις για την Κύπρο" και την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα)
    • Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου (Βραβείο Ποίησης- Παγκύπριος Διαγωνισμός για την ποιητική της συλλογή "ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ")
    • Διεθνή Ένωση Συγγραφέων (Βραβείο για το έργο της "Μοιρασμένη Λευκωσία")
    • Εστία Ν. Σμύρνης, Αθήνα (για το σύνολο του ποιητικού της έργου και την προσφορά της στα Ελληνιικά Γράμματα)
    • Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Διεθνείς Διαγωνισμοί: Τρία Αριστεία και δύο Α’ βραβεία στην Ποίηση, στο Διήγημα, στο Θέατρο και μία Ανθολογία)
    • Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Βραβείο για το θεατρικό της έργο «Την άλλη φορά» -Πανελλήνιος Διαγωνισμός)
    • Πνευματική Στέγη Λευκωσίας *
    • Πέμπτο Συμπόσιο Ποίησης, Αθήνα (για το σύνολο της Ποίησής της)
    • Δήμο Ερμούπολης (Ελλάδα) *
    • Δήμο Ναυπάκτου(Ελλάδα) *
    • Δήμο Αγλαντζιάς(Κύπρος)*
    • Δήμο Λατσιών(Κύπρος)*
    • Λέσχη LIONS LEDA*
    • Λέσχη LEO COSMOPOLITAΝ (Ημέρα της Γυναίκας)*
    • Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (για την ποιητική της συλλογή "Στις Διαστασεις των Χρωμάτων")
    • Εφημερίδα "Η Θάλασσα", Κεφαλονιά (Για την ενότητα ποιημάτων της Μικρές Αγγελίες- Από την ποιητική της συλλογή Modus Vivendi)
    • Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.

    * Για το Σύνολο του έργου της και την προσφορά της στα Γράμματα.

    Τα ποιήματά της «Για ένα αγνοούμενο στιχάκι» και "Κίτρινες Κορδέλες στο Δέντρο" διακρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Nosside (Nosside World Poetry Prize) το 2013 και 2014 αντίστοιχα.

    Επικοινωνία με τη συγγραφέα: Τηλ. 99574017 και 22425272

    e-mail: roulastav@gmail.com

    Ιστοσελίδα: roulastvrou.com