Αλεξάνδρα Γαλανού

Αλεξάνδρα Γαλανού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Νέα Υόρκη κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο κλάδο με ειδίκευση στη Κοινωνική Ψυχολογία.

Η Αλεξάνδρα Γαλανού είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και του Κυπριακού PEN International.

Από τις Εκδόσεις ΣΜΙΛΗ στην Αθήνα έχουν εκδοθεί τρεις ποιητικές συλλογές της: «Ανάμεσα στο Ζαφειρί και το Γήινο» (1996) «Συγκάτοικοι του Ορίζοντα» ( 2000) και «Στις γωνιές των λέξεων» (2008).

Το 2016 η ποιητική της συλλογή «Παρενθέσεις και εισαγωγικά» από τις εκδόσεις Μελάνι διακρίθηκε στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2017 για εκδόσεις του 2016.

Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα Μόντη για την ποιητική της συλλογή «Συγκάτοικοι του Ορίζοντα» η οποία έχει μεταφραστεί και στα γαλλικά από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nancy 2. Η συλλογή της «Στις γωνιές των λέξεων» έχει επίσης μεταφραστεί στα γαλλικά από τον γνωστό καθηγητή νεοελληνιστή μεταφραστή Michel Volkovitch.

Η Αλεξάνδρα Γαλανού συμμετείχε σε διαφορές ποιητικές συναντήσεις στην Κύπρο ,Ελλάδα και Γαλλία. Φεστιβάλ Ποίησης για ποιητές της Μεσογείου στη Sète της Γαλλίας το 2010.

Τον Σεπτέμβρη 2012 συμμετείχε με παρουσίαση του ποιητικού της έργου στην Εβδομάδα Κυπριακής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο του Μοντπελιέ. Επίσης το 2010 το ποιητικό της έργο παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Vincenzo Rotolo στον λογοτεχνικό τόμο «Almanacco di Cultura” του Πανεπιστημίου του Παλέρμο της Σικελίας. Στα ιταλικά έχουν μεταφραστεί δυο ποιητικές της συλλογές από τον Καθηγητή Vincenzo Rotolo , «Στις γωνιές των λέξεων» και «Παρενθέσεις και εισαγωγικά».

Το 2015 εκπροσώπησε την Κύπρο στις «Νύχτες Λογοτεχνίας « στο Παρίσι.
Ποιήματα της δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και Ελλάδα και έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες ελληνικές και ξένες.

Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί επίσης και στα αγγλικά, τουρκικά, βουλγαρικά και γερμανικά.