Δρ. Νάντια Στυλιανού

Δρ. Νάντια Στυλιανού

Η Νάντια Στυλιανού είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ. και μεταδιδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστρακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2011 διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Διευθύνει τον Τομέα των Γραμμάτων ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Το 2018 έως το 2020 διορίστηκε Μορφωτική Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα όπου διοργάνωσε πλείστες διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις φέρνοντας πιο κοντά την Αθήνα και την Κύπρο.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της συγκριτικής φιλολογίας, της νεοελληνικής φιλολογίας, της μυθοκριτικής, της μεταμοντέρνας θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας. Πρόσφατα άρθρα της, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Εγγονόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Άγγελου Σικελιανού υιοθετούν συγκριτικολογικά θεωρητικά πλαίσια και έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το 2015 κυκλοφόρησε η μονογραφία της " Πλοίο διαρκείας η χώρα μου "- η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου του Μονπελιέ. Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία " Οδυσσέας Ελύτης - Ρενέ Σαρ μια πολιτισμική σπουδή στην ποιητική της Μεσογείου", εκδόσεις Μελάνι, 2021 (πρώτο κρατικό βραβείο μελέτης 2022), "΄Οταν οι Άγγελοι ζωγραφίζουν τη γη - ερμηνευτικά ζητήματα", εκδόσεις Νίκας, Αθήνα, 2022. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Γαλαξίες», (πρώτο κρατικό βραβείο νέου λογοτέχνη) «Λευκοθέα», «Το σκοτεινό γοβάκι», «Ο χορευτής και ο γητευτής». Το βιβλίο της «Το σκοτεινό γοβάκι» εκδόθηκε στα αγγλικά, εκδόσεις Το ροδακιό 2018 σε μετάφραση Ντεηβιντ Κόνολυ. Στην πεζογραφία εξέδωσε το βιβλίο «Το Κόκκινο Δωμάτιο» (πρώτο κρατικό βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας).