Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους

Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους

Γωνία Μεγάλου Αλεξάνδρου αρ. 10 και Αλέξιος Κομνηνός αρ.14 Παλαιά Λευκωσία 1010, ΚΥΠΡΟΣ

O Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους γεννήθηκε και έλαβε την πρώτη του παιδεία στην Λευκωσία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου, στο 10ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris-X-Nanterre) και στο ICCROM στην Ρώμη. Έτυχε του τίτλου του Διδάκτορος στις Επιστήμες της Αρχαιότητος στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου.

Είναι πανεπιστημιακός καθηγητής στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ερευνητικό του έργο και οι δημοσιεύσεις του εκτείνονται στην κλασσική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη, την ευρωπαϊκή και της Μέσης Ανατολής αρχαιολογία και τέχνη, την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία των θρησκειών, την θρησκευτική και μυθολογική εικονογραφία, την εικονογραφική ανάλυση, την οπτική καλλιέργεια, την θεωρία και την πρακτική της συντήρησης, την μουσειολογία, εκθεσιολογία και την ψηφιακή αρχειοθηκονομία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

unic.academia.edu/SophoclesSophocleous

Το 1991 ίδρυσε και διευθύνει έκτοτε, το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα ακαδημαΪκό ίδρυμα έρευνας και εκπαίδευσης (www.heritage.org.cy). Είναι ο συγγραφέας, εκδότης ή/και σχεδιαστής πολλών βιβλίων, καταλόγων εκθέσεων και ποιητικών συλλογών. Έλαβε μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ίδρυσε διάφορα τοπικά μουσεία και διοργάνωσε και ήταν ο έφορος σημαντικών εκθέσεων, κυρίως εικόνων, στην Κύπρο, στην Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στην Σορβόννη (1996-1998). Έδωσε διαλέξεις και δίδαξε σε κυπριακά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ήταν καθηγητής για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από το 2014 διδάσκει στα επιμορφωτικά σεμινάρια του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς http://www.heritage.org.cy/seminars,καθώς επίσης και στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκανε ανακοινώσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια, που δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά τους και έδωσε διαλέξεις σε διάφορες χώρες. Δημοσιεύει ανελλειπώς τα αποτελέσματα των ερευνών του σε μονογραφίες, συλλογικούς τόμους, καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
unic.academia.edu/SophoclesSophocleous

Το 2011 η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε με τον τίτλο του Chevalier de l’Ordre National des Arts et Lettres. Το 2012 τιμήθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εις μνήμην Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη. Τιμήθηκε επίσης από διάφορες κοινότητες για την προσφορά του στην καταγραφή, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

’Αρθρα/δοκίμια:
sophoclesarticles.wordp#1E5689F

Συνεντεύξεις στην ραδιοτηλεόραση:
www.youtube.com/channel/UClmC7I-pUogtysVKaGyZ6bg/videos

Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν:
- στην συλλογή, Σ. Σοφοκλέους, ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, 1978
- στo in focus, vol. 8, no. 2: May 11 και vol.11, no. 3, Sept. 14.
- στην συλλογή 60 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΥΝ ΕΝΑ, επιμέλεια Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου (εκδόσεις ΠΕΝ), Λευκωσία, 2011
- ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ, επιμέλεια Σ.Λ. Σκαρτσής και Σ.Π. Βαρνάβας, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2008,
- ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΝΟΣΤΟΣ», επιμέλεια Μόνα Σαββίδου, έκδοση Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, 2021

Επικοινωνία:
22 003 111 | 99 67 35 92
www.heritage.org.cy
contact@heritage.org.cy