Κατίνα Γιαννάκη

Κατίνα Γιαννάκη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Κατίνα Γιαννάκη - Παπαστυλιανού κατάγεται από το Μπέλλαπαϊς. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κερύνειας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Παιδαγωγικά και Μεθοδολογία Διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Αφού έτυχε υποτροφίας από την Κοινοπολιτεία, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά (Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Παιδείας) στο Πανεπιστήμιο Flinders της Νοτίου Αυστραλίας και απέκτησε τον τίτλο Master.

Υπηρέτησε ως καθηγήτρια Αγγλικών και Ψυχολογίας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και Σχολική Σύμβουλος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και αφυπηρέτησε από τη θέση της Βοηθού Διευθύντριας.

Ποιήματά της περιλήφθηκαν σε Ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Στην ποιητική της συλλογή «Το ταξίδι της Ραχήλ» απονεμήθηκε Έπαινος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.

Με Α’ Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης τιμήθηκε στους Διαγωνισμούς 30 και 50 (Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου
Σαλαμίνος), καθώς και 13ο και 14ο (Χ.Ο.Ν.). Στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης (Δήμου Σαλαμίνος) της απονεμήθηκε Β‘ Βραβείο. Επίσης με το Α’ Βραβείο Ποίησης τιμήθηκε στον 39 Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό θέμα τουρκική εισβολή και κατοχή – που προκήρυξε η Πολιτιστική Κίνηση Περιοχής Κυθρέας «Επιστροφή».
Άρθρα και μελέτες της, παιδαγωγικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Εργογραφία

  • Ψηλάφισμα της αιωνιότητας - Ποιήματα. Λευκωσία, 1984
  • Γνώση της σιωπής - Ποιήματα. Λευκωσία, 1987
  • Το ταξίδι της Ραχήλ - Ποιήματα. Κύπρος 1991 (Έπαινος ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων – ΙΑ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός)
  • Ετοιμάζεται προς έκδοση η ποιητική συλλογή: «Η Εσχάτη Σάλπιγγα»