Πανίκος Παιονίδης

Πανίκος Παιονίδης

Το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ αποχαιρετά τον Πανίκο Παιονίδη

Το ΠΕΝ Κύπρου με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά ακόμη ένα φωτεινό φάρο των γραμμάτων και της προσφοράς, τον Πανίκο Παιονίδη, τον λογοτέχνη, δημοσιογράφο, διανοούμενο και κριτικό λογοτεχνίας. Πολύ βαρύ τίμημα ζητά από την Κύπρο το 2021. Φεύγουν από κοντά μας άνθρωποι που έγραψαν ιστορία με τη δράση και το έργο τους. Ο Πανίκος Παιονίδης τη δική του ιστορία την έγραψε με την πένα που κρατούν οι γενναίοι και πιστοί στα οράματα και στις προσδοκίες τους για έναν καλύτερο κόσμο. Παρέμεινε μάχιμος και δημιουργικός σε πολλά επίπεδα και εργάστηκε άοκνα από κάθε σημείο στο οποίο επέλεξε να βρεθεί. Έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα με τον αγαπημένο φίλο του Μίκη Θεοδωράκη το έργο τους όμως, καθώς και το παράδειγμα του βίου τους θα φωτίζει τα μονοπάτια στα οποία οδεύουμε, σε αυτή την πολυτάραχη εποχή.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΝΘΗ

Από τη δρα Μαρία Μιχαηλίδου

Πλήρης ημερών έφυγε ο Πανίκος Παιονίδης, την ίδια ημέρα με τον φίλο και συνομήλικό του, τον άλλον «ψηλό», τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, στα 96 τους χρόνια. Η φιλία και η αλληλοεκτίμηση των δύο δημιουργών υπήρξε μεγάλη και διαρκής. Όταν γιόρταζαν τα 80 χρόνια της ηλικίας τους, ο Παιονίδης έγραψε ένα ωραίο κείμενο με τίτλο, «Ο ψηλός», για τον Μίκη Θεοδωράκη και το ενέταξε στο βιβλίο του «Η μικρή Πινακοθήκη» (2006), κείμενο το οποίο ολοκληρώνεται με μια πολύ αληθινή παρατήρηση: «Ίσως δεν είναι σύμπτωση που το σπίτι τού Μίκη βρίσκεται στην οδό Επιφανούς 1 και είναι ακριβώς αντίκρυ στον Ιερό Βράχο. Έτσι ο καθημερινός διάλογος με την Ακρόπολη είναι ιδιαίτερα οικείος.
Χρόνια Πολλά, Ψηλέ…»

Παραθέτω ένα πολύ σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Πανίκο Παιονίδη καθώς και τον κατάλογο της εργογραφίας του και στη συνέχεια θα ήθελα να τον αποχαιρετήσω με το κείμενό μου για το βιβλίο του «Στο Μιλένιουμ» (1999).

Βιογραφικό Σημείωμα Πανίκου Παιονίδη

Ο Πανίκος Παιονίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1925. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε για τρία έτη στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη. Ακολούθως φοίτησε σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στον κλάδο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και σε συνέχεια αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σόφιας. Στη Σόφια, όπου παρέμεινε για 10 περίπου χρόνια, εργάστηκε ως Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του εκεί Ραδιοφωνικού Σταθμού. Στη Βουλγαρία εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1958. Το 1959 εξέδωσε το περιοδικό Νέα Εποχή. Ταυτοχρόνως πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Οργάνωσης Νεολαίας ΕΔΟΝ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα Χαραυγή και εκδότης της εφημερίδας Δημοκρατία. Ασχολήθηκε συστηματικά με την κριτική λογοτεχνίας, θεάτρου, κινηματογράφου.

Ο Πανικός Παιονίδης υπήρξε στέλεχος για χρόνια του πολιτικού χώρου της αριστεράς σε διάφορα αξιώματα: Πρώτος Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της ΕΔΟΝ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Γενικός Γραμματέας των Κυπρίων Αποστράτων, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη». Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ.
Το 1990-93 εστάλη στη Νέα Υόρκη όπου διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου της κυπριακής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η δραστηριότητά του στον κυπριακό και τον διεθνή χώρο εκφράστηκε στη σειρά των 18 βιβλίων που εξέδωσε και τα οποία περιλαμβάνουν, δοκίμια, διηγήματα και νουβέλες. Διηγήματά του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε χώρες της Ευρώπης. Τιμήθηκε δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

Σύντροφος της ζωής του η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου, παιδιά του ο Ανδρέας, η Αφροδίτη, ο Νίκος και η Μελίνα. Εγγόνια, Ανδρέας Πιερή, Μαργαρίτα και Έλλη Παιονίδου, Μαρίνα Σπανού, Μελίνα και Πάρης Σάλενμπαχ.

Πανίκος Παιονίδης - Βιβλιογραφία και Εργογραφικό Σημείωμα

  1. ΑΝΕΜΟI ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ (Διηγήματα)
  2. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡIΑ (Διηγήματα)
  3. ΤΟΜΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ (Κριτική-Δoκίμιo)
  4. ΚΥΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑI ΑΕI
  5. ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΔΟIΠΟΡIΚΟ (Αυτoβιoγραφια)
  6. ΑΝΔΡΕΑΣ ΖIΑΡΤIΔΗΣ, ΧΩΡIΣ ΦΟΒΟ ΚΑI ΠΑΘΟΣ
  7. ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡIΟI (διηγήματα)
  8. ΣΤΟ ΜIΛΛΕΝIΟΥΜ (διηγηματα)
  9. ΕΝ ΠΤΗΣΕI (ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΤIΚΟ ΒΡΑΒΕIΟ) (διηγήματα)
  10. ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ (διηγήματα)
  11. ΤΟ ΚΟΚΚIΝΟ ΤΡΑIΝΟ (διηγήματα)
  12. ΓΑΛΑΤΕIΑ (voυβελα) (Μεταφράστηκε και κυκλοφορησε στη Βουλγαρια το 2007)
  13. Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ.
  14. ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ, διηγηματα (Πρωτο κρατικο βραβειο)
  15. Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Β ΤΟΜΟΣ
  16. ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ, διηγηματα.
  17. ΟΤΑΝ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ, διηγηματα
  18. ΔΙΑΛΟΓΟΙ- ΣΤΟ ΛΥΚΑΥΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ