Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΝ Κύπρου στη Γενική Εκλογική Καταστατική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα, προέβη σε απολογισμό των δράσεών του κατά την τριετή του θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΝ Κύπρου 2021-23 υπηρέτησαν οι: Πρόεδρος: Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος: Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας: Αγγέλα Χριστοφίδου, Ταμίας : Μαρία Μιχαηλίδου, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων :  Εύα Κουρσουμπά.

To 2021 ήταν η χρονιά ανασυγκρότησης του ΠΕΝ Κύπρου. Δεν υπήρχε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. ψηφιακό αρχείο και υλικό. Στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί η εσωστρέφεια που προκάλεσε η πανδημία για να κτιστεί ένα σύγχρονο ΠΕΝ Κύπρου, με δίγλωσση ιστοσελίδα, και ένα δίκτυο εσωτερικής επικοινωνίας με τα μέλη του, ώστε να ενδυναμωθεί το αίσθημα της κοινότητας ΠΕΝ Κύπρου και να διαδίδονται τα λογοτεχνικά νέα και επιτεύγματα των μελών του, αλλά και άλλες λογοτεχνικές δράσης κοινού ενδιαφέροντος στα μέλη. Στην ιστορική διδικτυακή Γενική Εκλογική Καταστατική Συνέλευση του Σωματείου στις 23.1.21, τέθηκε ενώπιον των μελών του, σε μαγνητοφωνημένη συνεδρία Zoom, το νέο καταστατικό, το οποίο έγραψε η Γραμμετέας του ΠΕΝ Κύπρου, Αγγέλα Χριστοφίδου και αφού το είδε δικηγόρος τέθηκε προς έγκριση. Με την έγκριση του νέου καταστατικού μπήκαν τα θεμέλια για ένα σωματείο που οφείλει να λειτουργεί με βάση τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία.

Οι δράσεις του ΠΕΝ Κύπρου για το 2022 ακολούθησαν μια διαδρομή που ξεκίνησε το 2021  όπου έγιναν πολύ σημαντικές ενέργειες στησίματος μιας σύγχρονης υποδομής του οργανισμού με τον εκσυχρονισμό του, βάσει του νέου καταστατικού, την ψηφιοποίηση του υλικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη δημιουργία μιας σύγχρονης δίγλωσσης ιστοσελίδας και μιας διαρκούς διαδραστικής επαφής με τα μέλη του, καθώς και την έκδοση της Ανθολογίας πεζογραφίας και ποίησης με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οικοκτονία» που τυπώθηκε τον Δεκέμβριο 2022. Έπειτα το ΠΕΝ Κύπρου προχώρησε μέσα σε ένα  κλίμα εξωστρέφειας με τις εκδηλώσεις του, που στόχο έχουν την ανάδειξη του λογοτεχνικού πλούτου και των δημιουργών της Κύπρου.

Η παρουσίαση του ποιητή Χρίστου Αρτεμίδη και των τελευταίων ποιητικών του συλλογών «Γυρισμός», «Τα Χελιδόνια» και «Το Βουνό» πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. Την εκδήλωση χαιρέτησε με εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, συγγραφέας. Για τις ποιητικές συλλογές του Χρίστου Αρτεμίδη μίλησε η Αγγέλα Χριστοφίδου, συγγραφέας, ποιήτρια και ποιήματά του απήγγειλαν ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Κουκίδης και η ομιλήτρια. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον ποιητή.

Το Λογοτεχνικό Πορτρέτο της αείμνηστης λογοτέχνιδος Μυρτούς Αζίνα Χρονίδη, που εξέδωσε το ΠΕΝ Κύπρου και  λόγω της πανδημίας δεν είχε παρουσιαστεί ενωρίτερα, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. Για το πεζογραφικό της έργο μίλησε η συγγραφέας Αγγέλα Χριστοφίδου, ενώ ανέγνωσαν αποσπάσματα του έργου της ο γιος της, ποιητής Αλέξανδρος Χρονίδης και η σκηνοθέτης-συγγραφέας Εύα Κουρσουμπά. Χαιρετισμό – αποτίμηση απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνιζε η  διδάκτωρ λογοτεχνίας-συγγραφέας Μαρία Μιχαηλίδου.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 το ΠΕΝ Κύπρου διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου της Νάγιας Ρούσου «Η Κραυγή του Ίασμου», ένα «Ιστόρημα με μυθική Ματιά». Χαιρετισμό και αποτίμηση του έργου απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου, Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής, Συγγραφέας. Η λογοτεχνική παρουσίαση έγινε από την Φιλόλογο Χρυσόθεμι Χατζηπαναγή. Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νεόφυτος Νεοφύτου και Λουκία Πική. Ακολούθησε αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

Και οι τρεις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα.

Οι δράσεις και υποδομές που στήθηκαν το 2021 και 2022 είχαν και ως στόχο το άνοιγμα του ΠΕΝ Κύπρου το 2023 προς το διεθνές τοπίο, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ανθολογία με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Οικοκτονία αλλά και ο σχεδιασμός μιας οικολογικής πράσινης εκδήλωσης παρουσίασής της ακολούθησε τις προτεραιότητες της ΕΕ και στάθηκε μία από τις αιτίες που το ΠΕΝ Κύπρου επιλέγηκε στους 35 μέσα από 1000 οργανισμούς που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στη νέα συνάντηση επιλεγμένων πολιτιστικών φορέων και εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου Voices of Culture (Φωνές Πολιτισμού) που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με  την κοινωνία των πολιτών που πραγματοποιήθηκε στο Ταρτού της Εστονίας στις 15 και 16 Ιουνίου 2023. Δύο μέρες εντατικών εργασιών στις οποίες η Γ.Γραμματέας του ΠΕΝ Κύπρου έλαβε μέρος και ως ΠΕΝ αλλά και ως Raporteur κατέληξαν στη συγγραφή μιας εκθέσεως την οποία παρουσίασε η Χριστοφίδου στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Ιουνίου 2023 με θέμα  Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Τομείς και Βιομηχανίες που οδηγούν στην Πράσινη Μετάβαση και αντιμετωπίζουν την Ενεργειακή Κρίση (Brainstorming ReportCulture and Creative Sectors and Industries driving Green Transition and facing the Energy Crisis”). Η Γραμματέας του ΠΕΝ κύπρου ανέλαβε και συνέγραψε το πρώτο από τα τρία κεφάλαια της εκθέσεως, τα εισαγωγικά κείμενα, καθώς και τα συμπεράσματά της, τα οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, σε νέα συνάντηση των τριάντα πέντε συμμετεχόντων, παρουσία Γενικών Διευθυντών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Goethe Institute και των συντελεστών της διοργάνωσης. Η Χριστοφίδου εργάστηκε επίσης και για την επιμέλεια της έκθεσης, σε συνεργασία με την υπεύθυνη συντονισμού και επιμέλειάς της, Δρ Kirsten Dunlop, Διευθύνουσα Σύμβουλο του EIT Climate-KIC, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την κλιματική καινοτομία. Διαβάστε την έκθεση η οποία περιέχει πολλές χρήσιμες συστάσεις για το θέμα αυτό.

Τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για το 2023 που αφορούν στην Κύπρο και τον πέμπτο γύρο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας ανέλαβε το ΠΕΝ Κύπρου. Η Επιτροπή Επιλογής και τα μέλη της, Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Εύα Κουρσουμπά και Αγγέλα Χριστοφίδου επέλεξαν «Το Φυλάκιο» της Χάρη Ν. Σπανού για να εκπροσωπήσει την Κύπρο ανάμεσα σε δώδεκα άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγέλα Χριστοφίδου ανέλαβε την διεκπεραίωση και την υπεράσπιση του βιβλίου ενώπιον επταμελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λειψία στις 27 Απριλίου 2023. Η εκπρόσωπος της Κύπρου, ανέγνωσε την παρουσίαση/ανάλυση/υπεράσπιση που αφορούσε στο «Φυλάκιο» της Χάρης Ν. Σπανού, δέχθηκε ερωτήσεις και ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής. Το Φυλάκιο τιμήθηκε με Ειδική Μνεία και θεωρείται ένα από τα έξι καλύτερα βιβλία στην ΕΕ για το 2023.

Συνάντηση ποιητών διοργάνωσε το ΠΕΝ Κύπρου για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 7:00 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα.  Με την ομιλία του με θέμα «Η Ημέρα Ποίησης και η Ημέρα Θεάτρου» άνοιξε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης. Ποιητές απήγγειλαν ποιήματά τους και παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο βίντεο από τη θεατρική παράσταση «Φωτεινή» της συγγραφέως και ποιήτριας Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου.

Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά το ΠΕΝ Κύπρου διοργάνωσε παρουσίαση του βιβλίου της δρος Μαρίας Μιχαηλίδου «Κωστής Παλαμάς – Με τα τρισεύγενα παιδιά», στις 3 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης και ο Δρ. Κυπριανός Λούης. Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος, ποιήτρια Ανδρεανή Ηλιοφώτου.

Η 55η Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Συγγραφείς για την Ειρήνη της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Μαίου 2023 στη λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία και το ΠΕΝ Κύπρου εκπροσωπήθηκε στη συμμετοχή του στο ετήσιο αυτό συνέδριο από τη Γενική του Γραμματέα, συγγραφέα Αγγέλα Χριστοφίδου. Η συνάντηση της Επιτροπής ήταν ανοικτή για τα μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Συγγραφέων ΠΕΝ τα οποία συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες και διαμόρφωσαν τις κοινές ανακοινώσεις, τους σχεδιασμούς δράσεων και τις στρατηγικές για το μέλλον της Επιτροπής. Η Γενική Γραμματέας του ΠΕΝ Κύπρου μίλησε για την προσπάθεια ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ΠΕΝ Κύπρου στη σύγχρονη εποχή και μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους και την Επιτροπή τα συνεχιζόμενα πάθη της ημικατεχόμενης Κύπρου, αλλά και την τραγική ιστορία της μεγαλονήσου που η στρατηγική της θέση, όπως έγραψε ο ιστορικός George Hill καθόρισε την ιστορία της, ώστε η κάθε δύναμη που ήθελε να ελέγχει τη Μέση Ανατολή κάθε εποχή έπρεπε να κατέχει την Κύπρο. Επιπροσθέτως, κατέθεσε στην επιτροπή ειρήνης ενημερωτικό υλικό που προμηθεύτηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιορτή μνημοσύνης για τη συμπλήρωση είκοσι πέντε χρόνων από τον θάνατο και ογδόντα πέντε από τη γέννηση του Ανδρέα Ν. Χριστοφίδη διοργάνωσαν τα παιδιά του, σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τον Όμιλο Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, το ΠΕΝ Κύπρου και το περιοδικό ΔΙΟΡΑΜΑ, στις 7 Ιανουαρίου 2024, στις 17:30,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.  Ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, καθηγητής φιλοσοφίας και αισθητικής, Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου και της Φιλοσοφικής Εταιρείας άγγιξε την καρδιά, αλλά αφύπνισε και τη συνείδηση των παρευρισκομένων με την ομιλία του, Καρδιακές αναμνήσεις από τον Ανδρέα Ν. Χριστοφίδη: ο συγγραφέας, ο εκπαιδευτικός, ο  γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, το πολιτικό πρόσωπο. Ο Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος, κριτικός, εκδότης του περιοδικού ΔΙΟΡΑΜΑ, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη πνευματική προσφορά του Ανδρέα Χριστοφίδη, με την ομιλία του, Ανδρέας Χριστοφίδης. Ένας ξεχωριστός εκφραστής της κριτικής σκέψης.Η Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ. του  ΠΕΝ Κύπρου μοιράστηκε με το κοινό σκέψεις της που αναδύθηκαν, αφού διάβασε τα πολιτικά κείμενα του Ανδρέα Χριστοφίδη, σε σχέση με την επικαιρότητα, στην ομιλία της, Τα Γεράκια της Ειρήνης την εποχή που η ειρήνη είναι δυσεύρετη και δυσδιάκριτη.Η Αγγέλα Χριστοφίδου, συγγραφέας, ποιήτρια, γενική γραμματέας του Δ.Σ. ΠΕΝ Κύπρου μετά από έρευνά της σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με την ιστορία της Κύπρου, μοιράστηκε κάποιες σκέψεις και τα ευρήματά της στην ομιλία της, Ιστορική αλήθεια: συλλογική ευθύνη αντικειμενικότητας  και αξιόπιστης πληροφόρησης για τις μελλοντικές γενεές. Η Αντιγόνη Καλλή, φιλόλογος, ένας νέος άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ανδρέα Χριστοφίδη, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για την πτυχιακή της εργασία με θέμα: Λογοτέχνες της περιόδου της Ανεξαρτησίας και η σχέση τους με το ΡΙΚ,  έδωσε πολύτιμες πληροφορίες με την ομιλία της, Η πνευματική παρακαταθήκη του Ανδρέα Χριστοφίδη μέσα από τη δράση του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Ο ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου και η Αγγέλα Χριστοφίδου απήγγειλαν ποίηση και ανέγνωσαν το βιογραφικό του αλησμόνητου πνευματικού ανθρώπου και κάποια αποσπάσματα από χρονογραφήματά του.