55η Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Συγγραφείς για την Ειρήνη

της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ 2023, η συμμετοχή του ΠΕΝ Κύπρου

Η 55η Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Συγγραφείς για την Ειρήνη της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Μαίου 2023 στη λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία και το ΠΕΝ Κύπρου εκπροσωπήθηκε στη συμμετοχή του στο ετήσιο αυτό συνέδριο από τη Γενική του Γραμματέα, συγγραφέα Αγγέλα Χριστοφίδου. Η συνάντηση της Επιτροπής ήταν ανοικτή για τα μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Συγγραφέων ΠΕΝ τα οποία συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες και διαμόρφωσαν τις κοινές ανακοινώσεις, τους σχεδιασμούς δράσεων και τις στρατηγικές για το μέλλον της Επιτροπής.

Τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως άνοιξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΠΕΝ Χιλής, Germán Rojas, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στο ΠΕΝ Σλοβενίας για την ομολογουμένως εξαιρετική διοργάνωση του συνεδρίου.  Η Επιτροπή, τόνισε, είναι ανοικτή τώρα για όλα τα εθνικά μέλη του ΠΕΝ, τα οποία θα συζητήσουν τη στρατηγική 2025 και τις μελλοντικές δράσεις της Επιτροπής. Η Πρόεδρος του ΠΕΝ Σλοβενίας, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Επιτροπής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ Tanja Tuma καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για τις εργασίες της Επιτροπής. Η Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ Romana Cacciolli απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και εκφράζοντας με τη σειρά της ευχαριστίες στο ΠΕΝ Σλοβενίας και στην Tanja Tuma προσωπικά για την αφοσίωση και τη συμβολή τους στην εκπλήρωση των στόχων του ΠΕΝ. Το Συνέδριο άνοιξαν επίσης ο Δήμαρχος της Μπλεντ, Anton Mežan, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωπος του Πρακτορείου Βιβλίου Σλοβενίας.

Η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελείτο από τα μέλη της επιτροπής, αλλά και από τα μέλη του ΠΕΝ τα οποία συμμετείχαν ενεργά, ενέκρινε τα πρακτικά του συνεδρίου 2022 στην Ουψάλα. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΝ  Salil Tripathi από την Ινδία άνέπτυξε το θέμα: « Η Ελευθερία της έκφρασης στην εποχή της ανθρώπινης κακίας και τεχνητή νοημοσύνη». Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του νεαρού Ege Dundar ο οποίος μίλησε για τους τρόπους που το ΠΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ελκύσει νέους και νέες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Εθνικά Κέντρα του ΠΕΝ από διάφορα μέρη της υφηλίου, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να μιλήσουν για το ΠΕΝ της χώρας τους, αλλά και για τη χώρα τους σε σχέση με τα θέματα της Επιτροπής Συγγραφείς για την Ειρήνη, μοιράστηκαν τα νέα τους και τις περιπέτειές τους. Συγγραφείς στη φυλακή, εμφύλιοι σπαραγμοί,  εισβολές, εγκλήματα πολέμου, φίμωση και δολοφονίες δημοσιογράφων, σκιαγράφησαν τις πραγματικότητες ενός εφιαλτικού κόσμου. Η Γενική Γραμματέας του ΠΕΝ Κύπρου μίλησε για την προσπάθεια ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ΠΕΝ Κύπρου στη σύγχρονη εποχή και μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους και την Επιτροπή τα συνεχιζόμενα πάθη της ημικατεχόμενης Κύπρου, αλλά και την τραγική ιστορία της μεγαλονήσου που η στρατηγική της θέση, όπως έγραψε ο ιστορικός George Hill καθόρισε την ιστορία της, ώστε η κάθε δύναμη που ήθελε να ελέγχει τη Μέση Ανατολή κάθε εποχή έπρεπε να κατέχει την Κύπρο.

Η αίθουσα ήταν σπαρμένη με πινακίδες που απεικόνιζαν συγγραφείς και δημοσιογράφους που έφυγαν από τη ζωή, με γραμμένη την τραγική τους ιστορία επάνω, ενώ μέλη της Επιτροπής έβγαιναν και μιλούσαν γι αυτούς, ανάμεσα στις ομιλίες και στις συζητήσεις, και αυτοί οι επιμνημόσυνοι λόγοι είχαν τον γενικό τίτλο «Άδειες Καρέκλες».

Δύο θέματα τέθηκαν προς συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Φανταστείτε όλους τους ανθρώπους» (Imagine all the People), με συντονιστή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Germán Rojas, κύριους συζητητές Katherine Bisquet (Συγγραφέας από την Κούβα), Hanan Awwad (ΠΕΝ Παλαιστίνης), Antoine Spire (ΠΕΝ Κλαμπ Γαλλία) and Boris Novak (ΠΕΝ Σλοβενία). Το δεύτερο θέμα: «Η Λογοτεχνία είναι (ποια) αλήθεια και δικαιοσύνη;» (Literature is (which) truth and justice?) με συντονίστρια την Πρόεδρο του ΠΕΝ Σλοβενίας Tanja Tuma  με κύριους συζητητές: Tone Peršak (ΠΕΝ Σλοβενία), Alberto Escorcia (ΠΕΝ Μεξικό), Iryna Starovoyt (ΠΕΝ Ουκρανία), Teresa Salema (ΠΕΝ Πορτογαλία) and Andrea Lešić (ΠΕΝ Βοσνία). Και τα δύο θέματα συζητήθηκαν εξαντλητικά από τους συμμετέχοντες.

Η διευθύντρια Επιτροπών και Νέων Κέντρων του ΠΕΝ Olha Mukha (ΠΕΝ Ουκρανία) συντόνισε την ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση «Ο ρόλος της Επιτροπής Συγγραφείς για την Ειρήνη και στον κόσμο».

Ακολούθησαν προτάσεις για κοινές ανακοινώσεις, συζητήσεις για τις προτάσεις αυτές και σχεδιασμοί μελλοντικών δράσεων. Συζητήθηκε εις βάθος η στρατηγική 2025. Δύο εισηγήσεις για τη μελλοντική δράση της Επιτροπής από την Κυπριακή αποστολή έγιναν δεκτές.

Την τελευταία μέρα στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ «Όψεις Ειρήνης» κάποιοι συγγραφείς και ποιητές πήγαν σε διάφορα μέρη της Σλοβενίας και ανέγνωσαν, απήγγειλαν έργα τους. Η Αγγέλα Χριστοφίδου ανέγνωσε κείμενό της στην Kropa και το κείμενο ήταν αφιερωμένο στην Ιρανή Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της τον Σεπτέμβριο 2022 μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» της Τεχεράνης, γιατί μια μπούκλα από τα μαλλιά της φαινόταν. Το κείμενο έχει μεταφραστεί στα Σλοβένικα και θα δημοσιευτεί.

Το ΠΕΝ Κύπρου θα μεταφράσει τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής μόλις δημοσιευτούν και θα τις κυκλοφορήσει σε δελτία τύπου.