Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ

Εκδηλώσεις 2023

Με δύο εκδηλώσεις θα αποχαιρετήσει το 2022 το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ. Η παρουσίαση του ποιητή Χρίστου Αρτεμίδη και των τελευταίων ποιητικών του συλλογών «Γυρισμός», «Τα Χελιδόνια» και «Το Βουνό» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. Τα Λογοτεχνικά Πορτρέτα της ποιήτριας και συγγραφέως Δρος Νάντιας Στυλιανού και της αείμνηστης λογοτέχνιδος Μυρτούς Αζίνα Χρονίδη, που εξέδωσε το ΠΕΝ Κύπρου και  λόγω της πανδημίας δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα, Κοραή 1, έναντι Αρχιεπισκοπής.

Οι δράσεις του Κυπριακού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ για το 2022 ακολουθούν μια διαδρομή που ξεκίνησε το 2021 με τον εκσυχρονισμό του οργανισμού βάσει του νέου καταστατικού, την ψηφιοποίηση του υλικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη δημιουργία μιας σύγχρονης δίγλωσσης ιστοσελίδας και μιας διαρκούς διαδραστικής επαφής με τα μέλη του, καθώς και την έκδοση της ανθολογίας με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οικοκτονία» που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο 2022,  για να φθάσει και στις εκδηλώσεις του που έχουν σχεδιαστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η απαραίτητη πορεία μιας εσωτερικής αναδιοργάνωσης και ηλεκτρονικής αναβάθμισης εξελίχθηκε παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και μαζί με τα ανοίγματα που τα ελπιδοφόρα μηνύματα της επιστήμης φέρουν στην κοινωνία, το ΠΕΝ Κύπρου προχωρεί μέσα σε ένα  κλίμα εξωστρέφειας με τις εκδηλώσεις του, που στόχο έχουν την ανάδειξη του λογοτεχνικού πλούτου και των δημιουργών της Κύπρου.

Ο Χρίστος Αρτεμίδης σπούδασε νομικά στο Λονδίνο, στο Lincoln’s Inn. Άσκησε τη δικηγορία κατά τη διάρκεια της οποίας διετέλεσε γραμματέας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και το 1972 διορίστηκε δικαστής. Το 1988 διορίστηκε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι  το 2008 που αφυπηρέτησε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισκέφθηκε ως φιλοξενούμενος πολλές χώρες για να παραστεί σε συνέδρια, σεμινάρια ή επίσκεψη γνωριμίας. Το ίδιο συνέβη και αντιστρόφως, με επισκέψεις νομικών, δικαστικών στην Κύπρο. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από νεαρής ηλικίας. Άρχισε να δημοσιεύει έργα του, κυρίως ποίηση από το 1983, με το έργο «Παρατηρήσεις», που πήρε το βραβείο της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, «Παρατηρήσεις», 1983, «Μετάθεση», 1985, «Παύση», 1990, «Από το ψαλτήρι», 2003,  «Κρότοι», 2011, «Συνεπιβάτες», 2011, «Προ-τελευταία Αναφορά», «Η Πόλις», 2017, «Οι Ασήμαντοι», 2017, «Γυρισμός», 2018΄«Η Πεταλούδα της Νύχτας», 2020, «Τα Χελιδόνια», 2021, «Το Βουνό», 2022 και τα πεζογραφήματα «Η Ερμηνεία», 1995 και «Οι Συνάδελφοι», 2021. Η ποιητική του συλλογή «Μετάθεση», βραβεύτηκε με έπαινο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο μονόλογος «Η Ερμηνεία» παρουσιάστηκε σε θεατρικό αναλόγιο που ερμήνευσε ο ηθοποιός Φώτος Φωτιάδης, μεταφράστηκε στα αγγλικά και παρουσιάστηκε από το Θέατρο Τέχνης (Οργανισμός Κυπρίων Αγγλίας), στο Λονδίνο. Εκτός από τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα ο Χρίστος Αρτεμίδης ασχολείται ερασιτεχνικά και με τη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις, τα έσοδα από τις οποίες δίδονταν πάντα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Νάντια Στυλιανού είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ. και μεταδιδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστρακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2011 διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Διευθύνει τον Τομέα των Γραμμάτων ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Το 2018 έως το 2020 διορίστηκε Μορφωτική Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα όπου διοργάνωσε πλείστες διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις φέρνοντας πιο κοντά την Αθήνα και την Κύπρο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της συγκριτικής φιλολογίας, της νεοελληνικής φιλολογίας, της μυθοκριτικής, της μεταμοντέρνας θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας. Πρόσφατα άρθρα της, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των Οδυσσέα Ελύτη,  Νίκου Εγγονόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Άγγελου Σικελιανού υιοθετούν συγκριτικολογικά θεωρητικά πλαίσια και έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά περιοδικά.  Το 2015 κυκλοφόρησε η μονογραφία της ” Πλοίο διαρκείας η χώρα μου “- η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου του Μονπελιέ. Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία ” Οδυσσέας Ελύτης – Ρενέ Σαρ μια πολιτισμική σπουδή στην ποιητική της Μεσογείου”, εκδόσεις Μελάνι, 2021 (πρώτο κρατικό βραβείο μελέτης 2022), “΄Οταν οι Άγγελοι ζωγραφίζουν τη γη – ερμηνευτικά ζητήματα”, εκδόσεις Νίκας, Αθήνα, 2022.  Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές  συλλογές: «Γαλαξίες», ( πρώτο κρατικό βραβείο νέου λογοτέχνη) «Λευκοθέα», «Το σκοτεινό γοβάκι», «Ο χορευτής και ο γητευτής». Το βιβλίο της «Το σκοτεινό γοβάκι» εκδόθηκε στα αγγλικά, εκδόσεις Το ροδακιό 2018 σε μετάφραση Ντεηβιντ Κόνολυ. Στην πεζογραφία εξέδωσε το βιβλίο «Το Κόκκινο Δωμάτιο» ( πρώτο κρατικό βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας)

Η αείμνηστη Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Δεκεμβρίου 1961. Κατά τη φοίτησή της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ξεχώρισε με την ποίηση και τα διηγήματά της για τα οποία τιμήθηκε με βραβεία,  ενώ ήδη στην εφηβική ηλικία των δεκαπέντε ετών παρουσίασε το αυτοβιογραφικό έργο «Ημερολόγιο 1974» (1977). Το 1987 εκδίδει το βιβλίο «Παθολογία» και το 2001 το αφήγημα «Ραχήλ».  Το 2010 το βιβλίο της «Το Πείραμα» (2009) τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το αφήγημά της «Το κουμπί» («Ραχήλ», 2001) περιλαμβάνεται στη διδακτέα  ύλη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στο βιβλίο «Ο λόγος ανάγκη της ψυχής», κείμενα λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Συχνά η λογοτεχνική της συγκομιδή παρουσιαζόταν σε λογοτεχνικά περιοδικά και η γραφή της κοσμεί δύο κρατικές ανθολογίες. Ενώ από παιδί σχεδόν ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο της στη λογοτεχνία, επέλεξε την ιατρική για τις σπουδές της, ολοκληρώνοντας με επιτυχία πρώτα τη φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο Φρειδερίκου Γουλιέλμου της Βόννης στη Δυτική Γερμανία, την ειδίκευσή της στην οικογενειακή ιατρική έπειτα και τέλος το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Μετά από πολύχρονη προσφορά ως γιατρός, από το 2007 ανέλαβε  διοικητική θέση στο Υπουργείο Υγείας ως Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, για τον συντονισμό θεμάτων Δημόσιας Υγείας. Διετέλεσε και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας ΦΩΝΗ, και εργάστηκε για τις αξίες και τους αγώνες του Συμβουλίου, για την ίδρυσή του και ως μέλος από το 2018, όταν καταρτίστηκε και το πρώτο Συμβούλιο, μέσα από τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας το 2017. Εργάστηκε και ως Συντονίστρια Τεχνικής Επιτροπής Ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Στις 4 Αυγούστου 2021 κίνησε για το ταξίδι της προς το φως. Το λογοτεχνικό έργο που αφήνει πίσω της αποτελεί σημαντικότατο πνευματικό πλούτο της Κύπρου που μέρος του ήδη ταξίδεψε για να συναντήσει αναγνώστες σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.