Τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για το 2023 που αφορούν στην Κύπρο και τον πέμπτο γύρο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας ανέλαβε το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς ΄Ενωσης Συγγραφέων ΠΕΝ. Στόχος του βραβείου είναι να φωτίσει και να διαδώσει τη δημιουργικότητα και τον ποικιλόμορφο πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στον τομέα της μυθοπλασίας και να προβάλει διεθνώς συγγραφείς που εκκινούν τη δημιουργική τους πορεία στη χώρα της εθνικότητας/διαμονής τους.

Το προτεινόμενο βιβλίο πρέπει να είναι πεζογράφημα μυθοπλασίας, το τελευταίο που εκδόθηκε από τον/την συγγραφέα και να έχει εκδοθεί όχι περισσότερο από 18 μήνες πριν από την ημερομηνία ανακοίνωσης του νικητή του βραβείου (όχι πριν τον Οκτώβριο 2021). Ο/Η συγγραφέας πρέπει να έχει δημοσιεύσει από 2 έως 4 συνολικά βιβλία μυθοπλασίας (τα άλλα είδη εξαιρούνται εκτός εάν ο συγγραφέας έγινε διεθνώς γνωστός από αυτή την προηγούμενη έκδοση).

Παρακαλούνται όσοι και όσες επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με το ΠΕΝ Κύπρου να γράψουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: angela.christofidou.ean@outlook.com.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης αναφέρει: «είναι πολύ τιμητικό για το Κυπριακό ΠΕΝ και τα κυπριακά γράμματα εν γένει να αναλάβουν μια τέτοια ευρωπαϊκή ευθύνη. Θα κάνουμε το καλύτερο ώστε το καλύτερο έργο να αναδειχθεί και να βραβευθεί. Καλή αναμέτρηση.»

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (EUPL) αναδιαρθώθηκε πλήρως και δεν βραβεύει ένα βιβλίο σε κάθε χώρα που συμμετέχει. Αντ’ αυτού, μια επταμελής ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα βραβεύσει έναν νικητή από τις χώρες που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν αυτό το έτος και θα προσφέρει αναγνώριση σε πέντε συμμετοχές. Η τελική επιλογή θα γίνει στο Leipzig Book Fair 2023 από τις 27 έως 30 Απριλίου. Παρά την επιλογή ενός νικητή όλοι/όλες οι υποψήφιοι/ες συγγραφείς θα προωθούνται συνεχώς στην Ευρωπαϊκή σκηνή, με στόχο να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο και διεθνές κοινό και να συνδεθούν με αναγνώστες, πέρα από τα εθνικά και τα γλωσσικά τους σύνορα.

Κάθε χώρα που έχει επιλεγεί για το 2023 θα υποβάλει ένα βιβλίο προς βράβευση. Τα βιβλία θα προταθούν από τους εθνικούς φορείς που έχουν επιλεγεί για να διεκπεραιώσουν αυτή τη διαδικασία και που είναι εξοικειωμένοι με το λογοτεχνικό τοπίο της χώρας τους και έχουν εμπειρία στην προώθηση της εντόπιας λογοτεχνίας τους στο εξωτερικό, με εξειδίκευση στην λογοτεχνική αριστεία, τη μετάφραση και την προώθηση της λογοτεχνικής καρποφορίας.

Για το 2023 το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας θα επιλεγεί από τις εξής χώρες:

Αρμενία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Κόσοβο, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Πολωνία Σουηδία.

www.euprizeliterature.eu

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας είναι μια ετήσια διοργάνωση την οποία στηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ανοίγει τις πύλες του για 41 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, με το ένα τρίτο τους να συμμετέχει ανά έτος, δίνοντας σε όλες πρόσβαση ανά τριετία. Το πολιτιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη επιδιώκει να εκπληρώσει τρεις στόχους: την προώθηση της διασυνοριακής κινητικότητας όσων εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα, την ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η κοινοπραξία που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συντονίσει την πρωτουβουλία αυτή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελείται από την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP) και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (European and International Booksellers Federation, EIBF) με κοινή ευθύνη για την πρακτική εφαρμογή του Βραβείου.