Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ

Ανοικτή πρόσκληση προς λογοτέχνες και λογοτέχνιδες για συμμετοχή στην Ανθολογία Κλιματική αλλαγή και οικοκτονία.

Λογοτεχνία και κλιματική αλλαγή. Η λογοτεχνική φωνή ως εργαλείο αφύπνισης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΝ Κύπρου καλεί τους λογοτέχνες και τις λογοτέχνιδες της Κύπρου να ενώσουν τις φωνές τους και τη δημιουργική τους πνοή για τη δημιουργία μιας Ανθολογίας με θέμα την κλιματική καταστροφή της γης. Η ανθολογία θα είναι δίγλωσση και θα ταξιδέψει για να ενώσει τη φωνή της με τα λογοτεχνικά ρεύματα που ήδη αρθρώνουν υπεύθυνο λόγο για μία από τις σοβαρότερες καταστροφές όλων των εποχών. Κάθε είδος λογοτεχνικού λόγου θα φιλοξενηθεί στην ανθολογία: ποίηση (έως τρία ποιήματα) πεζογραφήματα (έως 2000 λέξεις), δοκίμιο (έως 2000 λέξεις), θεατρικό έργο (έως 4000 λέξεις). Τα κείμενα να αποστέλλονται στη Γενική Γραμματέα του ΠΕΝ Κύπρου, Αγγέλα Χριστοφίδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Angela.Christofidou.ean@outlook.com. Τελική ημερομηνία αποστολής 20 Αυγούστου 2022. Τη συντακτική επιτροπή απαρτίζουν οι Κλείτος Ιωαννίδης, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Μαρία Μιχαηλίδου, Εύα Κουρσουμπά και Αγγέλα Χριστοφίδου η οποία θα επιμεληθεί την έκδοση. Για την τελική ύλη της Ανθολογίας θα γίνει επιλογή.

Η κοινωνική προσφορά βρίσκεται στην καρδιά του νέου σχεδιασμού και των μακροπρόθεσμων στόχων του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο γραπτός λόγος και ιδιαίτερα ο λόγος που αγγίζει με τη δύναμη του ταλέντου και της γνώσης τις καρδιές των ανθρώπων μπορεί να επιδράσει ως ισχυρό εργαλείο ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Ο πνευματικός άνθρωπος έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέρος στις δημόσιες συζητήσεις, με στόχο την πρόοδο και τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας. Κρατώντας την πεμπτουσία του πολιτισμού, την αδιάκοπη προσπάθεια και τον αγώνα του ανθρώπινου γένους να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του σε όλους τους τομείς και να προοδεύσει, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΝ Κύπρου στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή του στις προσπάθειες αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης είναι αναμφισβήτητα η κλιματική αλλαγή που συνδυάζεται με την αυξανόμενη έλλειψη νερού και τροφής, τις φυσικές καταστροφές και εσχάτως με την καταστροφική πανδημία και τους νέους πολέμους.

Η όλη προσπάθεια θα εξερευνήσει τα σύγχρονα λογοτεχνικά ρεύματα που έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο αλλά και θα ανιχνεύσει τη σύγχρονη Κυπριακή γραφή, σε σχέση με τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.