Δεκέμβριος 2021

Ένα δύσκολο 2021 δοκίμασε για ακόμη ένα έτος τις αντοχές της ανθρωπότητας. Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως οι υπόλοιποι τομείς, η λογοτεχνία περνά μέσα από τις συμπληγάδες της εποχής. Το ΠΕΝ Κύπρου προσάρμοσε τις δράσεις του στα νέα δεδομένα της κοινωνικής αποστασιοποίησης,  και έθεσε κάποιους στόχους για το 2021, τους οποίους έφερε εις πέρας. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν την αφετηρία για τη δημιουργία μιας δρώσας λογοτεχνικής δύναμης με ενεργό κοινωνικό ρόλο:

  • Η δημιουργία ενός νέου Καταστατικού, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΕΝ Κύπρου στις 23 Ιανουαρίου 2021.
  • Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου που θα διασώζει την ιστορία, τις δράσεις, τις εκδόσεις του ΠΕΝ Κύπρου και θα λειτουργεί ως θεμέλιο για μια επιτυχή συνέχεια στη νέα ψηφιακή εποχή.
  • Η δημιουργία της ιστοσελίδας του ΠΕΝ Κύπρου, βασισμένης στο ηλεκτρονικό αυτό αρχείο,  που είναι έτοιμη να προβάλει τα μέλη του και το πολύτιμο έργο τους, καθώς και το πλούσιο έργο του ΠΕΝ Κύπρου, στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα. Ο νέος αυτός διαδικτυακός τόπος διαθέτει όλα τα σύγχρονα εργαλεία για μια εύχρηστη, προσαρμοσμένη και για τα κινητά τηλέφωνα, ξεκάθαρη και λειτουργική περιήγηση και αλληλεπίδραση. Τα μέλη του ΠΕΝ Κύπρου θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους, μέσα στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Όλα τα λογοτεχνικά νέα του ΠΕΝ Κύπρου θα αναρτώνται, προσφέροντας μια συνεχή ενημέρωση.
  • Η μέγιστη επαναδραστηριοποίηση του ΠΕΝ Κύπρου στις δράσεις και στις ευκαιρίες που προσφέρει η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων ΠΕΝ, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στην πραγματοποίηση των οραμάτων του διεθνούς οργανισμού, πάντοτε με στόχο την προβολή της Κυπριακής λογοτεχνίας. Και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα αναδυθούν μέσα από τις δράσεις του  νέου έτους 2022.
  • Ο σχεδιασμός δράσεων και εκδόσεων που θα εμπλουτίσουν βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, το 2021 το ΠΕΝ Κύπρου έλαβε μέρος στις συζητήσεις για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.